AD (728x60)

Sunday, December 6, 2015

Bagaimana pilih produk yang senang jual?

Share & Comment
Jangan mulakan bisnes selagi mana tak amalkan 1 trik ini.

Bagaimana pilih produk yang senang jual?



"Produk saya 100% unik berbanding di luar sana. Malah, produk ini tidak pernah ada dalam pasaran Malaysia!,"

Kata Ahmad kepada Warie dengan penuh teruja.

Adakah produk Ahmad ini confirm laku? Hanya kerana produk beliau sangat unik dan tidak pernah wujud di Malaysia?

Ini jawapan yang sesuai.

===
Produk terlalu unik membuat bisnes lebih berisiko untuk gagal cepat.
===

Claude Hopkins (Penulis buku Scientific Advertising) menjelaskan:

1) Proses menukarkan tabiat pelanggan adalah proses yang memerlukan kos yang paling tinggi.

2) Sebagai contoh, pasaran ubat gigi suatu masa dahulu. Proses memperkenalkan ubat gigi kepada pelanggan mengambil masa yang lama. Majoriti proses melibatkan pendidikan produk.

3) Walaupun bisnes kita mempunyai bajet yang besar, elakkan daripada memulakan bisnes yang sangat "terasing" dan berlawanan dengan tabiat pelanggan sedia ada.

4) Mulakan bisnes yang sudah tersedia pelanggan yang lapar. Tugas kita lebih mudah, kos marketing kita juga lebih kecil dan terkawal.

5) Lihat keadaan sekeliling kita, apakah produk atau servis yang mereka selalu pakai setiap hari.

6) Jual produk itu, tetapi cipta keunikan yang tersendiri. Ambil contoh, pisang goreng. Keunikannya ketika itu adalah pisang goreng cheese.

Pernah tak anda tertanya kenapa produk susah nak jual?
                    
Harini saya nak kongsi 3 sebab kenapa satu-satu produk tu susah untuk dijual

1) Syok sendiri
Sebelum memilih produk, tak ada buat apa-apa survey
sama ada produk tersebut mempunyai sambutan. Hanya pilih produk yang kita rasakan sesuai, dan baru fikir
macam mana nak jual. Akhirnya, walaupun teknik marketing dah hebat, jualan masih tidak memberansangkan
sebab produk tersebut memang tak ramai yang nak.

2) Terlalu fokus keuntungan daripada pelanggan
Kita terlalu sibuk mengira keuntungan sehingga terlupa hubungan kita dengan pelanggan. Bina hubungan yang baik dengan pelanggan anda walaupun mereka sekadar bertanya
sahaja pada peringkat awal kerana akan ada potensi untuk mereka membeli di kemudian hari.

3) Teknik marketing kurang sesuai

Tiada istilah cara yang “tepat” untuk menjual kerana setiap produk memerlukan teknik marketing yang berbeza. Jadi anda perlu kaji apakah teknik yang bersesuai dengan produk anda daripada hanya meniru teknik marketing orang lain.

Jenis marketing 'cari gaduh'


Oleh sebab itu lah HanaQueen Station telah menyediakan pakej perniagaan bagi mereka yang ingin memulakan perniagaan. 

Product makanan seperti waffle, ice blended, kentang goreng, hot dog bun dan juga jagung merupakan antara product yang mudah dijual.  Kita sudah sedia maklum bahawa makanan ini ada customer yang inginkan nya. 

Anda boleh buat survey di kiosk berdekatan anda yang jual menu yang serupa sekiranya anda tidak mempercayai kekuatan product makanan dalam menghasilkan keuntungan perniagaan.


Boleh check link Pakej Perniagaan di atas untuk maklumat lanjut atau anda boleh direct WhatsApp 019-6183022, Hana untu sebarang pertanyaan.


PS: Belajar sesuatu? ;)
Tags:

Written by

I was the founder hanaqueen station and also the author of this blog. We offering variety of delicious ready-to-foods and drinks such as Ice Blended, Waffle, Sweet Corn, Fries, Hot Dog Bun and many else

0 comments:

Post a Comment

 

My Instagram

Location

Recent Posts

Follow by Email

Why to Choose HanaQueen?

HanaQueen Station are currently offering delicious of variety ready-to-foods and drinks such as Ice Blended, Waffle, Sweet Corn, Fries, Hot Dog Bun and many else.We also offer a variety of packages for starting a business.

We are constantly developing and improving our menu internally and externally. Our food and business is fresh and focused, consistently delivering new ideas. This is not an 'add on' business - we only provide great sevices to our clients. It’s what we do and we love it.

Copyright © HANAQUEEN STATION | Designed by SirArtwork